name

Certificering


Hvordan får man et certifikat?

Hvis I som virksomhed ønsker en OEKO-TEX® certificering, skal det ske gennem et OEKO-TEX®-godkendt institut. I Danmark er det Teknologisk Institut.

  1. I skal ansøge om certificering af ét produkt eller en gruppe af produkter.

  2. For tekstile produkter samt læder og pels (link here)

  3. For kemikalier ECO PASSPORT (link here)

Generel procedure:

Når vi har modtaget det produkt, eller gruppe af produkter I ønsker at få certificeret samt ansøgning og dokumentation, undersøger vi produktet for sundhedsskadelige kemikalier og om dokumentationen tilstrækkelig. Dokumentation kan være kopi af STANDARD 100 by OEKO-TEX® certifikat på anvendte komponenter, produktbeskrivelse, MSDS og CAS.nr. på kemikalier. Når alt er gennemgået og kravene overholdt, udsteder vi et certifikat, som gælder for ét år ad gangen.

Derefter kan I mærke og markedsføre varen med OEKO-TEX® som viser at varen er godkendt af os.

Vi foretager ét kvalitetssikringsbesøg (audit) hos indehaveren af certifikatet og/eller på produktions-stedet ved oprettelse af et nyt certifikat og derefter hvert 3. år. Der fortages kun ét besøg per certifikatindehaver uanset om I har ét eller otte certifikater.

Hvad koster en certificering?

Prisen varierer og afhænger helt af produkttype, produktets sammensætning og kompleksitet. De samlede omkostninger er typisk væsentligt mindre, hvis komponenter og råmaterialer er OEKO-TEX®-certificerede. Hvis der anvendes komponenter som ikke er OEKO-TEX®-certificerede, skal disse testes og det øger de samlede omkostninger en del, se eksempler herunder.

Ansøgeren betaler for individuel sagsbehandling, test og analyser samt en årlig licens til OEKO-TEX® foreningen. Derudover betales for kvalitetssikringsbesøg (audit) efter oprettelse af et certifikat og derefter hvert 3. år. Prisen for et audit ligger på 7.000-12.000 kr. afhængigt af kompleksiteten af certifikatet hhv. produktionen, dokumentationsomfang samt virksomhedens/produktionsstedets beliggende.

Eksempel 1:

En producent af børnetøj ønsker at mærke de færdige produkter med STANDARD 100 by OEKO-TEX®. De anvender op til 12 forskellige komponenter dvs. stof, tråd, knapper, labels etc. som allerede ér OEKO-TEX®-certificerede. Prisen vil da ligge på ca. 12.000 kr. plus licens ca. 8.000 kr. (CHF 1200), i alt ca. kr. 20.000 per år. Dertil kommer prisen for audit ved oprettelse og derefter hvert 3. år. Alle priser tillægges moms.

Eksempel 2:

En forhandler (trader) køber forskellige produkter fx strømper til børn og voksne som allerede ér OEKO-TEX®-certificerede hos 5 forskellige leverandører. De ønsker et annonceringscertifikat som samler de fem underliggende certifikater under forhandlerens eget nummer, som så kan bruges til mærkning af alle de produkter som certifikatnummeret dækker. Prisen er ca. som i eksempel 1.

Eksempel 3:

Et tekstilfarveri ønsker at mærke deres færdige metervarer med STANDARD 100 by OEKO-TEX®. De køber rå metervarer som er strikket af OEKO-TEX®-certificerede garner. De forbehandler, farver og efterbehandler metervaren med ca. 40 forskellige kemikalier og farvestoffer som ikke har ECO PASSPORT - det vil sige at de er ”ukendte” for systemet og der skal foretages mange test og analyser på mange forskellige farvninger. Prisen vil ca. være 40-60.000 kr. plus licens ca. 8.000 kr. (CHF 1200) per år. Dertil kommer prisen for et audit ved opstart og derefter hvert 3. år. Alle priser tillægges moms.

Dette er blot et par eksempler og som nævnt varierer prisen meget afhængigt af kompleksitet - hvor mange underliggende certifikater, produktvarianter, antal ikke-certificerede komponenter m.m. - så kontakt os og få en snak og et prisskøn på lige netop det produkt eller den produktgruppe I ønsker certificeret.

 

For mere information

Se Oeko-Tex® Associations hjemmeside for information på engelsk og tysk.

Se Buying Guide (Einkaufsführer) som er leverandør-oversigt med søgefunktion over certificerede materialer og artikler. Der kan I også se listen over godkendte OEKO-TEX® institutter i Europa samt Japan.